Thursday, 16 March 2017

#LOVEMUKIMPAHANGTUA

LAKARAN BAJU.. pinjam gambar sana sini.. dan cantum.. harapnye tak pape lah.. nak buat sendiri tak brapa reti.. huhuu.. 




Friday, 17 February 2017

BERBUSANA

bersama otai-otai... di majlis kenduri kahwin anak sahabat... di Pekan, Pahang..


Wednesday, 21 September 2016

SULTAN FISH @ IKAN JELAWAT

Assalam
Hi..
Huiii... Hahaha tu la 1st impresion bila mula menulis semula d blog. Lama gile dh tak menulis d blog. Ni pun atas dorongan sahabat sahabat yang terjumpa blog ni. Xtau le cmne diarg jumpe.. Dh la xfemes.. Folower pun brpa org je 😂
Tp atas support diarg aku akan cuba gagahkan utk menulis semula..
JAMEKA!!.. JAMEKA!!.. JAMEKA!!..


Ok back to tajuk.. Hehe
Sultan fish @ jelawat. Se gah namanya.. Begitu la juga dengan rasanya maveles. Isi ikan dia segebu kapas.. Tp hati hati.. Ikannya dipenuhi tulang. Ikan ni hidup di air tawar. Sangat mahal sebab sukar didapati. Ikan yg aku dpt ni hasil dari sungai pahang.

Harini aku masak ikan jelawat masak stim.
Simple tp sedap. Pd aku utk menikmati rasa ikan ni yg paling afdhal, dibakar begitu saja. Kedua stim.
Stim yg aku buat simple je



Bahan bahan
1. Ikan jelawat
2. Halia
3. Serai
4. Bawang putih
5. Bawang merah
6. Limau nipis
7. Asam masin putih
8. Lobak merah
9. Garam dan gula sesedap rasa.

Cara masak
Potong bahan2 tadi mengikut kesukaan anda.
Masukan ikan dan kesemua bahan bahan termasuk garam dan sedikit gula untuk perasa ke dlm kukusan. Bila masak.. Angkat dan sedia di hidang..


#sultanfish
#jelawat
#ikanstim



Wednesday, 29 July 2015

PERSATUAN MEMANAH TRADISIONAL ANAK PEKAN (PEMANTAP)

Pada 15 Jun 2015 PEMANTAP telah menganjurkan:

 BENGKEL ASAS MEMANAH TRADISIONAL,
diadakan di Pulau Beram, Muzium Negeri Pahang, Pekan. 
Jemputan tenaga bertaraf antarabangsa oleh pengajar dari Ladang Alam Warisan, (LAW) N9.

Semoga lebih ramai lagi anak-anak pekan akan menyertainya.. Demi sunnah dan tradisi Melayu.. 
terima kasih juga kepada pihak muzium kerana sudi memberi kebenaran menggunakan padang di pulau beram sebagai tempat latihan.


Sijil Penyertaan Bengkel telah disampaikan antaranya
oleh Penolong Kurator Muzium,
Hayati Adnan (duduk, sedang memegang anak panah-souvenir)




urusetia/AJK persatuan

penulis bersama guru-guru dari LAW dan Kuantan.

tanjak yang dikarang oleh penulis

Thursday, 23 July 2015

KOPI BIJI KURMA/TAMAR

lama betul tak update blog... maaf lah kesuntukan waktu dan ditambah dengan sifat pelupe.. maklum la.. makin hari makin muda.. hehe..
utk permulaan thn 2015 saya cuba bermula semula setelah sekian lama tidak berblog.. sharing dari blog lain..


diambil dari blog : http://munirahsyedabubakar.com/?p=336

---------------

Sahabat pencinta Makanan Sunnah!
Ramadan Al Mubarak bakal menjengah lagi, Subhanallah bulan mulia untuk semua umat Islam.
Ironinya bulan Ramadan akan dikaitkan dengan makanan baik untuk berbuka puasa iaitu KURMA atau TAMAR.
Kurma adalah buah ajaib, kecil pada saiznya namun jika diambil secara konsisten setiap hari, ianya adalah makanan terbaik buat kita umat manusia.
Kaya dengan Glukos kerana itu ianya amat sempurna untuk tenaga berpanjangan sepanjang hari.

Langkah demi langkah memproses biji kurma, saya menggunakan biji kurma Ajwa
Namun pada post kali ini saya ingin berkongsi ilmu  dengan biji kurma. Biji kurma sangat banyak khasiatnya, untuk kulit dan juga boleh dibuat minuman seperti kopi
jika anda makan kurma, jangan terus membuang bijinya. Simpan dan kumpul.
Cara cara memproses biji kurma;
  • Basuh biji kurma dan tos kering
  • Taburkan di atas dulang atau penutup periuk dan jemurkan seharian
  • Gorengkan biji kurma tanpa menggunakan minyak , goreng sehingga hangus pastikan biji kurma hitam legam, pada ketika ini biji kurma akan mengeluarkan bau harum dan sangat wangi persis biji kopi!
  • Tumbuk dengan batu lesung atau kisar dengan menggunakan pengisar kering (jangan risau kerana tekstur biji kurma sudah garing dan tidak keras) 
  • Simpan di dalam botol kaca dan boleh digunakan dengan jangkamasa yang lama


1) Sebagai minuman penganti kopi, warnanya tidak segelap kopi tapi rasanya seakan akan kopi. Ianya memberi tenaga baik pada peminum

2) Seperti dikongsi sahabat baik saya, Fadillah Nur beliau menggunakan serbuk biji kopi untuk membuat perapan daging dicampur dengan pelbagai rempah ratus dan Subhanallah perapan daging amat amat lembut
3) Digunakan sebagai scrub badan (saya akan kongsikan tips scrubbing dengan anda pada post yang lain) . Gabungan scrub biji kurma dengan #pevoo dan #madu akan membuatkan kulit badan anda selembut baby!. Natural? yes and safe!
4) Jika anda mengalami masalah keguguran rambut yang serius dan kronik sehingga menyebabkan anda BOTAK!!! maka inilah natural remedy atau cara semulajadi untuk mengaktifkan sel kulit kepala yang sudah mati. Amalan menyapu biji kurma dicampur dengan Minyak Zaitun Ramallah Extra Virgin PEVOO , maka hasilnya adalah TERBAIK. Penggunaan secara Konsisten setiap hari sebelum tidur اِ نْ شَآ ءَ اللّهُ  akan membuatkan sel kulit kepala yang bermasalah kembali sihat dan anak anak rambut kembali keluar dengan sihat!!!
Masya ALLAH, tidaklah ALLAH SWT menyebut sesuatu yang baik di dalam AL QURAN jika tidak mendatangkan kebaikan dan barakah pada semua Umat Manusia
Apa yang penting, YAKIN, TAWAKAL dan ISTIQOMAH