Tuesday, 16 August 2011

BERHATI-HATI PENGGUNA FACEBOOK

HARI NI TERGERAK NAK BERKONGSI CERITA.. ramai org skg ni menggunakan facebook kan.. mcm2 kegunaannye.. kebaikannye banyak... bleh jumpe kawan2 lama yg dh lost contact, sedara mara jauh jadi dekat... berbisnes pun makin ligat skg ni guna facebook... bagus..bagus.. tp dlm masa yg sama byk gak keburukannya.. so hati-hati..

mengikut kajian, Malaysia antara pengguna teramai yang menggunakan facebook..  manakala negara China pula mengharamkan penggunaan facebook.. Malaysia juga antara negara yang mempunyai 'Friends' paling ramai manakala Jepun pula antara mempunyai "friends" paling sedikit... kenapa negara maju seperti jepun mempunyai 'friends' yang sedikit tetapi negara kita antara teramai? antara faktornya adalah pengaruh budaya, orang malaysia mmg terkenal dengan baik budi, bersangka baik, mudah mesra.... so itu antara faktornya.. bagus kedengarannya kan? tetapi bahaya sebenarnya bersifat sedemikian di alam siber... 

kenapa bahaya.. bagaimana orang malaysia menggunakan facebook.. bagaimana orang jepun pula... bagaimana cara yang 'agak selamat' untuk menggunakan facebook akan saya bincangkan pada part 2 ;) 

2 comments:

meeboo said...

yeke bro? btul ke hujah ko ni ke main tibai je wakakakakaka. Bila nak berbuka ni? minggu depan ko plan lah hari pe nak kecuali isnin takpun main redah jelah hari Sabtu ke gone

POHPALEH BURGER said...

btul ler bro.. gua kan ajar it.. so salah satu mende yg aku tekankn dlm subjek aku tu kesedaran keselamatan penggunaan komputer.. oo ok2.. aku ujg minggu ni mybe ke KL.. ada kelas daa.. so lepas tu bleh ler.. slasa - kamis maybe aku on je