Thursday, 11 August 2011

MUSIM MEMBAJAK vs MUSIM RENOVATE RUMAH

MUSIM MENUE (MENUAI) PADI baru je lepaih kt kg kawan... sekarang ni tengoh sibok mesin bajok ke hulu ke hilir membajok tanoh paye (sawah). banyok nye mesin bajok, banyok lagi orang kt kg kawan mengubohsue rumoh.. ade yang buat pagor baru, ada yg tamboh rumoh, ada yang merepair rumoh yg doh lama bocor sane sini.. rosok sane sini... maklum ler dekat nok raye...  dekat nok raye tu alasan je.. sebenonye dierang ni baru lepaih dapat duit potong padiii... hehe.. tengoh kaye le  katekan.. 

tok terkecuali ayoh kawan... ni le mase dia merepair rumoh...  rumoh kawan tu rumoh kayu je.. ade le sambung2 sana sini... skg ni bkn sebab ape org tok rame (ramai) sambung kayu sbb batu lebih muroh dr kayu.. ye la.. bak kate ayoh kawan..

 "teringin merase dudok rumoh batu pulok"... 

rumoh tu doh lame sambung bahagian tepi tu tapi takdok le tile, siling pe seme... skg ni ade duit sikit2 hasil padi boleh le die meng upgrade bahagian tu... ditambohnye siling ngn tile.. merioh sikit katenye raye nanti.. 

"doh tue-tue ni nok rase dudok rumoh selese-selese.. tengok lawo sane sini sedap je rase hati" 

tu le ayoh kawan kabor... ye la dulu2 kuarge kiterang ni bukannye senang sgt pon... skg ni bila anok2 dh besor blake.. senang le skit ayoh ngn mok.. lantok dia lah nok buat ape ngn duit dia.. ase (asal) mok ayoh bahgie.. sekarang ni mok ayoh kawan doh umor 77 doh.. ayoh kawan masih lagi ke paye buat padi...walopun duit pencen ada... rajin die kaloh orang mude.. tokleh dudok diam katenye.. tok sedap badan.. mmg pun.. kala (kalau) dia duduk rumoh tok buat mende lame2 boleh demam.. mok kawan lok lebih kerap pake (pakai) kusi roda dr bejalan.. tok brape larat doh.. sakit lutot..

harini td siap le doh renovate rumoh kawan... cume nok kene cat je la doh... hehe ayoh kawan pening lok mikir nok warne mende tiang2 rumoh.. kawan tok kesoh.. lantok le warne mende pun ase ayoh ngn mok kawan suke... kawan ikut je... rumoh diarang kan...



buat kawan2 seme... salam ramadhan ke 11 hari ;) semoga amalan kita diterimaNya ;)


.

4 comments:

meeboo said...

weh nak berbuka moh le sebelum aku balik ke jerantut, tapi nak berbuka biorlah hari biasa yek abang riso bukan apa takut ada program hak lain di hujung minggu. Ajoklah serba serbi kawan hak ada di pahang ni luar pahang kita rejek application diorang wakakakakakaa.

Aku kurang prepaid bro tu pasal tak bley balas, klo bley balas maknanya ada lah te. Paling kuat aku akan balas melalui email, ce tengok la email ko hari2

POHPALEH BURGER said...

haha aku hari2 bukak email bro... tp ujg minggu dok le bukok... aku agok dh ko takdok prepaid mase tu hehe... bila blk jerantut... lambt lg kann

meeboo said...

aku balik insyaAllah minggu ni bro, klo ko nak berbuka moh lah sebelum hari khamis malam. Pasal petang khamis tu aku dah berada kat R&R gambang kekekekek so pikir dlu bro ada lagi masa ni.

POHPALEH BURGER said...

cess hehe.. aii ni kira cuti trus sampai raye ke????