Thursday, 22 September 2011

JARING vs JALENAS

SEMALAM AKU ADA CITER pasal produk Jaring bernama Jaring Flite kan.. so ada gak aku sebut pasal Jalenas.. mesti ramai yg tak tau ape tu Jalenas.. aku pun baru tau semalam kewujudannye.. huhuu... nampok sangat aku ni dah ketinggalan zaman.. ataupun sememangnye aku dh lama menginggalkan alam2 networking..

so aku nak citer serba sedikit ler pasal 2 kampeni  ni...






dulunye adalah salah satu department didalam MIMOS..
Kemudiannya menjadi anak syarikat MIMOS Berhad.
dan kini Jaring berdiri sendiri tiada lagi kaitan dengan MIMOS Berhad..
dengan  nama Jaring Communications Sdn Bhd @ lebih di kenali dengan nama Jaring (Still kekalkan nama lamanye)
Jaring adalah ISP (internet service provider ) pertama dimalaysia dan pengasasnya adalah Dr Mohammad Awang Lah atau lebih dikenali dengan gelaran Dr Mal.(shortform nama beliau) dan kini setahu aku telah menjadi penasihat kepada syarikat tersebut.
Produknya macam2... menyediakan VPN network, IP phone dll... lebih kurang sama cam TMnet gak..
2011 adalah tahun ke 19 kewujudan Jaring.







Jalenas @ Jalur Lebar Nasional Sdn. Bhd.
Penyedia Infrastruktur Internet Jalur Lebar berkelajuan Tinggi.
Pesaing baru kepada TMnet. Menyediakan talian fiber optik.
Jaring melalui Jaring Flite menggunakan perkhidmatan infratruktur Jalenas untuk produk hi speed broadbandnya..
Kini operasinya tertumpu di sekitar kuantan. akan meneruskan jaringan ke tempat lain mengikut fasa demi fasa..
Chairman nye ialah Dato' Sharkar Hj Shamsudin. Kampeni ni juga di naungi oleh Menteri Besar Pahang sebagai Penasihat.
Kalo ikutkan diarang nye website, date of establishment diarang tahun 1996.
produk terkini Jalenas ialah OMNI...
tu ler serba sedikit ape yg aku tau pasal Jalenas...




Logo Lama Jaring ketika Bersama Mimos        


Mimos




nota bawah: 
* mane2 info kalo salah sile betulkan ye...
* aku penah menjadi kakitangan dalam ketiga-tiga era Jaring.. bahagian NEO (Network Engineering & Operation)







2 comments:

meeboo said...

yeke bro? ermm tapi kat kawasan aku ni jaring support ke? rasanye stimix konker kawasan aku ni, klo ikutkan mmg nak pakai fiber pasai pe? aku dah muak dgn copper line ni asik2 putus pastu kemaruk menunggu dload sampai sudoh!

POHPALEH BURGER said...

haha tau takpe... cooper kalo baru takpe gok.. ni kurun bila nye tak tau lerr... stau aku kawasan ko takde lg.. tp kalo ko nak tau detail area dia.. nu.. gi jumpe kak olie nuu. dia lepak kt dlm opis jalenas dh skg...